A 6-os gyűrű méret az egyik átlagos női gyűrű méretek közé tartozik. De mit is jelent pontosan a 6-os gyűrű méret? Hogy tudjuk megállapítani a saját gyűrűméretünket?

Mit jelent és milyen a 6-os gyűrű méret?

A gyűrű méretek 5, 6, 7, 8-as számozása főleg Amerikában használatos. A magyarországi számozás ettől eltérő, a 6-os gyűrűméret magyar gyűrűméret jelölés szerint: 51-53 mm. A magyar számozás a gyűrű kerületét jelöli. Az USA-i jelölésről lentebb bővebben olvashatsz. Az alábbi táblázat pedig azt mutatja, hogy a 6-os gyűrű méretek milyen valós belső kerület méretet jelölnek.

Női gyűrű méretek

Gyűrű méret USA – számozási skála

Ahogy fentebb már említettem az 5, 6, 7, 8-as gyűrű méret számozást főleg Amerikában használják. Ezért érdemes kicsit áttekinteni, miben is különbözik az USA-i gyűrűméret számítás.

Az EU mérettől eltérő számozási skálát használnak, negyed és fél méretekkel. Nem csak a számozás, de a mértékegység is különbözik az európaitól. A méret 0,032 hüvelyk (0,8128 mm) átmérővel, vagy körülbelül 1/10 hüvelyk (pontosabban 0,1005 hüvelyk vagy 2,55 mm) belső kerülettel növekszik.

(Gyűrű méret USA ISO 8653: 2016 kerületre való átváltása: c = 25.5 X s + 36.5; átmérő esetén: d = 0.8128 X s + 11.63)

Amire mindenképp figyelni kell:

  • Pontosan meghatározni a gyűrű méretet. Erre a cikkben lejjebb még találsz hasznos tippeket.
  • Ha tudod a méretet, de ahonnan rendeled csak gyűrű méret USA jelölés van feltüntetve, akkor a gyűrű méret táblázat alapján egyszerűen csak válaszd ki a megfelelő méretet.

Gyűrű méret USA EU méretekben átváltva:

Női gyűrű méretek USA

Honnan tudod megállapítani, hogy mekkora a gyűrűméreted?

Néhány otthoni gyors segítség a gyűrű méret meghatározáshoz:

  • ha van otthon tolómérő, akkor azzal könnyen megmérheted egy meglévő gyűrűd kerületét, átmérőjét.
  • a gyűrűméret megállapításához a másik nagyon egyszerű módszer a vonalzó. Egyszerűen csak tegyél rá egy meglévő gyűrűt a vonalzóra és olvasd le a belső átmérőjét.
  • Ha nincs meglévő gyűrűd, akkor tekerj egy centit a köré az ujjad köré, amelyiken viselni szeretnéd a gyűrűt és olvasd le a méretet. (Itt mindenképp a bütyök résznél mérd és kicsit szorosabban, annyira, hogy még fel tudd húzni, de le ne essen magától)

A 2 legpontosabb módszer

Talán ezzel is kezdhettem volna, hiszen az egyik legmegbízhatóbb módszer az, ha bemész egy ékszerboltba és megkéred, hogy mérjék meg. Ez azonban lehet kellemetlen is számodra, hogy csak a gyűrűméreted szeretnéd megtudni, de nem ott vásárolsz és inkább elvégzed a fenti módszerek körül valamelyiket. De sajnos az is előfordulhat, hogy kifogsz egy nem segítőkész eladót és vásárlás feltételéhez köti a mérést.

A másik megbízható módszer a házi gyűrűmérő, amit ingyenesen le tudsz tölteni vagy meg tudod rendelni az internetről.

A gyűrű méret meghatározásához további hasznos tippeket olvashatsz a Gyűrű méret meghatározás – de hogyan? című cikkünkben is.

Forrás: Wikipedia – Gyűrűméret