Egy gyűrű tökéletes ajándék különleges alkalomra szerettünknek vagy saját magunknak. Nem utolsó sorban elengedhetetlen egy lánykérés alkalmával.

Kiválasztása során gondos odafigyelést igényel a gyűrű méret meghatározás. Cikkünkből megtudhatod, melyik két módszerrel érdemes a gyűrű megfelelő méretét meghatározni.

Gyűrű méret meghatározás – gyűrű méretek

A női gyűrű méretekhez átlagosan az 52-től 57-ig tartozó számozásúakat soroljuk. A 43 és 51-es méret közé eső gyűrűket nagyon vékony ujjra, míg az 58, 59-es méreteket vastagabb ujjra ajánljuk.

A leggyakoribb férfi gyűrű méretek 60 és 63 közé esnek. A 65 és 75-ös méret közé eső férfi gyűrűk ritkábbak, nagyon vastag ujjra valóak.

Gyűrű méretének meghatározása

1. Kerület szerinti gyűrű méret meghatározás – ha nincs gyűrű, amiről a mintát vehetnénk

Mérőszalag, vagy egy vastagabb papírcsík segítségével mérjük le mm pontosan az ujjunk vastagságát. Figyeljünk rá, hogy elég szorosan tekerjük körbe a mérőeszközt. Ellenkező esetben akár 1-2 számmal nagyobb gyűrű méretet határozunk meg.

Ez a mm-ben kifejezett méret adja a gyűrű belső kerületét.

2. Átmérő szerinti gyűrű méret meghatározás – egy meglévő gyűrű alapján

A megfelelő méretet meghatározhatjuk, ha egy meglévő (természetesen jó méretű) gyűrűnek lemérjük a belső átmérőjét. Ez a mintavétel történhet tolómérő, vonalzó vagy mérőszalag segítségével.

Gyűrű méret meghatározás – gyűrű méretek

Gyűrű méret táblázat

Gyűrű méret meghatározás – mire figyeljünk

  1. Ujjunk mérését mindenképp szobahőmérsékleten végezzük. Melegben és edzés közben/után ujjunk mérete akár 1-2 számmal is megnőhet.
  2. A két kéz azonos ujjának mérete általában eltér egymástól. Ezt jegygyűrű választása, vásárlása esetén érdemes szem előtt tartani. Hiszen gondot okozhat, amikor a házasság megkötésekor a gyűrű átkerül a bal kéz gyűrűsujjáról a jobb kéz gyűrűsujjára.
  3. A gyűrűt úgy válasszuk ki, hogy enyhén tapadjon az ujjbőrhöz. Nem jó, ha szoros, de levételkor az a megfelelő, ha kicsit ellenáll.

További tippeket a Hogy találjuk ki a hölgy gyűrűméretét anélkül, hogy észrevenné? c. cikkünkben olvashatsz.

Forrás: ékszer-eshop.hu, uristenhazasodunk.hu