A vőlegényjelöltek a lánykérés körülményei mellett azt is át kell gondolniuk, hogy milyen gyűrűt adnak a kedvesüknek.  Ekkor merül fel az a kérdés is, hogy mekkora az ara gyűrűmérete. A méret kérdése feladhatja a leckét. Ha pedig nem sikerült eltalálni a pontos méretet, az kínos lehet. Az alábbiakban végig vesszük, hogy milyen lehetőségek vannak, ha nem passzol a gyűrű.

Mi a teendő, ha túl nagy lett a gyűrű?

Ez a szerencsésebb eset, mivel számos házi praktika és egyéb segédeszköz áll rendelkezésre ennek a problémának az orvoslására.

 1. Használjunk egy második, kísérő-gyűrűt!
  Ez a legkézenfekvőbb megoldás. Ha van már egy gyűrű, ami jól illeszkedik, akkor fölé lehet húzni a másik gyűrűt. Sokan hordják úgy a túl bő eljegyzési gyűrűjüket, hogy alá húzzák a jegygyűrűt. Mivel az utóbbit a pár már közösen választja ki, így az pontosan illeszkedik a tulajdonosa ujjára.
 2. Szűkítsük szilikon ragasztóval!
  Fontos, hogy ebben az esetben egy gyorsan száradó, és a bőrt nem irritáló szilikon alapú ragasztót válasszunk. Ragasztópisztollyal visszük fel a ragasztót a gyűrű belső felületére. Apró pöttyöket vagy egy vékony csíkot helyezzünk el rajta. Száradás után használatra kész.
 3. A ragasztószalag, mint megoldás?
  A picit vastagabb, puha anyagú kétoldalú ragasztó is jó megoldás. Ebben az esetben a gyűrű belső felületére egy keskeny csíkot ragasztunk.
 4. Hallottál már gyűrűszűkítő spirálról?
  Ez a szilikonból készült spirál kifejezetten a túl bő gyűrű problémáját oldja meg. Itt egy átlátszó, felfűzhető kis szilikon spirálról van szó, amit csak fel kell tekerni a gyűrű alsó részére. A spirál egy méretet csökkent és még egyfajta védelmet is ad a kopás ellen.
 5. Gyűrűszűkítő habszalag alkalmazása
  Hasonlóan működik, mint a kétoldalú ragasztó. Egy csomagban több méret is megtalálható. A gyűrű belsejére kell ragasztani a megfelelő vastagságú habszivacs darabot.
 6. Ha végleges megoldásra vágysz, akkor szűkítés!
  Ha túl nagy lett a gyűrű akkor érdemes elvinni ékszerészhez vagy ötvöshöz, aki be tudja szűkíteni azt. Legtöbb esetben, ha a gyűrű aranyból, fehér aranyból vagy ezüstből készült akkor könnyedén be lehet venni belőle. Azonban fontos csak egy-két méretet tudnak állítani.

Mi a teendő, ha túl kicsi lett a gyűrű?

Amennyiben túl szűk lett a gyűrű kevesebb lehetőség áll rendelkezésünkre. Ilyenkor mindenképp méretkorrekcióra van szükség. Ezt szakemberek végzik az ékszerüzletben vagy a zálogházban. A legtöbb karikagyűrű esetén működik, de nem mindegy, hogy milyen nemesfémből készült a gyűrű vagy hogy mekkora a szélessége, anyagvastagsága. Sok köves vagy áttört mintázatú gyűrű esetén pedig egyáltalán nem működik ez az eljárás.

Mit tegyünk, ha végleges megoldást szeretnék, de a méretkorrekció nem működik az adott gyűrű esetében?

Ilyenkor két lehetőség van:

 1. Érdemes megpróbálni visszacseréltetni az ékszerésznél, akinél vásárolták a gyűrűt. De mindenféleképpen legyen ott a gyűrű leendő tulajdonosa, hogy biztosan jó méretű legyen az új gyűrű.
 2.  Ha a csere sem működik, akkor megpróbálhatjuk eladni, mondjuk olyan budapesti zálogházban, ahol foglalkoznak arany felvásárlással. Ha másképp nem megy, akkor Itt akár fazonaranyként vagy törtaranyként is tovább adhatunk a nem jó méretű gyűrűn.

Amint láttuk, ha nem megfelelő a gyűrű méret számos egyszerű trükk áll a rendelkezésünkre, hogy orvosoljuk a problémát. A házi praktikák olcsók ugyan, de nem nyújtanak végleges megoldást. Ha biztosra akarunk menni legjobb szakértőhöz vinni az ékszert, aki elvégzi a szükséges méretváltoztatásokat. A legjobb azonban elkerülni mindezt és időben kideríteni a. leendő ara gyűrűméretét. Nehogy, hogy egy rossz méretű gyűrű elrontsa a lánykérést!