Az eljegyzés előtt mindenképp szükséges kiigazodni a gyűrűfajták között. Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű, kísérő gyűrű, jegygyűrű… Megannyi gyűrű fajta létezik, de melyik mit jelent pontosan? Mielőtt kiválasztanád a tökéletes gyűrűt, tisztázzuk, mi is az eljegyzési gyűrű és jegygyűrű közötti különbség.

Jegygyűrű, karikagyűrű

A jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű az a gyűrű, amivel az esküvő napján megpecsételitek házasságotokat. Ezt a házasulandó pár legtöbbször már együtt választja ki. Ez tehát nem az a gyűrű, amivel megkéred a kiválasztottad kezét.

Férfiak részéről ennek kiválasztása kevesebb rizikóval jár. Ennél a résznél valószínűleg csak a pénztárcát kell elővenni, mert a hölgyek legtöbbször már pontosan tudják, milyen számukra a tökéletes jegygyűrű.

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű

Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amit a férfi ad szíve választottjának, amikor felteszi azt a bizonyos 3 szavas kérdést: Hozzám jössz feleségül?

Tudod, ez az a gyűrű, amivel a férfiak féltérdre ereszkednek a romantikus filmekben. Általában ez egy egyköves gyűrűvel történik, de ez természetesen nem feltétel. Sőt, a lényeg, hogy legyél egyedi, hiszen a jövendőbeli jegyesed is egyedi és megismételhetetlen teremtmény. A gyűrű kiválasztásánál tehát fontos, hogy szem előtt tartsd a jövőbeli viselő stílusát. Na de hogyan? Tisztázzunk még egy fogalmat, aztán mutatjuk a tippeket.

Kísérő gyűrű

A kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.)

Most, hogy már tisztáztuk a fenti gyűrű fajtákat, rátérhetünk az eljegyzési gyűrű kiválasztására. Első látszatra ez igen egyszerűnek tűnik, holott koránt sem az. Ha a férfi valóban szeretné emlékezetessé tenni a pillanatot, akkor a nagy kérdést rengeteg előkészület és tervezgetés előzi meg. Ennek kardinális része az eljegyzési gyűrű kiválasztása.

Ha érdekel, olvass tovább: 8+1 tipp az eljegyzési gyűrű kiválasztásához >>

Az eljegyzési gyűrű és jegygyűrű közötti különbség tehát egyszerű: az eljegyzési gyűrű eljegyzéskor, a jegygyűrű pedig házasságkötéskor kerül az ujjakra.

A cikk eredetileg az Eljegyzes.info oldalon jelent meg, ahol további tippeket, ötleteket, információkat tudhatsz meg eljegyzés témában.