Az esküvő előtt a döntések végeláthatalan sorban állnak a jegyespár előtt. Az egyik legfontosabb ilyen eldöntendő kérdés, hogy milyen legyen a karikagyűrű. Az esküvőről és a lagziról ugyanis „csak” emlékeket és felvételeket őrizhetünk meg, de a gyűrű szerencsés esetben életünk végéig velünk lesz.

Mielőtt elkezdünk nézelődni a gyűrűk között, érdemes megbeszélni elképzeléseinket választottunkkal. Így az ékszerboltban nem érnek meglepetésként a nekünk szegezett kérdések. A cél ugyanis természetesen az, hogy a karikagyűrűk mindkét fél részére megfelelők legyenek. Fontos, hogy mindkettőtöknek kényelmes legyen a méret, illetve megfeleljen az ízléseteknek is. Cikkünkben igyekszünk bemutatni a lehetőségeket, hogy egyszerűbb legyen a karikagyűrű kiválasztása.

A legjobb karikagyűrű anyagok

Mivel ez a gyűrű nemcsak egy alkalmi ékszer, érdemes az anyagra nagyon odafigyelni. A tartósság érdekében a nemesfémek közül válasszunk!

Arany

Állandó viselésnél a legproblémamentesebb lehetőség az arany, ezen belül is a sárga és a rozé arany. A fehér arany is nagyon közkedvelt, de az allergiára hajlamos embereknél problémát okozhat, amennyiben nikkellel ötvözik. Érdemes utánajárni az ötvözőanyagnak, és a palládiumos fehéraranyhoz ragaszkodni.

Ezüst

Az ezüst is népszerű karikagyűrű alapanyag. Érdemes azonban észben tartani, hogy a belőle készült ékszer kevésbé lesz tartós, hiszen puhább fém.

Platina

A platina nem azonos a fehérarannyal. Ez tiszta fém, és kiválóan alkalmas karikagyűrű alapanyagnak. Egyetlen gond vele, hogy Magyarországon kevés ékszerész használja. Emiatt az ára is magas.

Kombinált karikagyűrűk

Elegáns és mutatós a kétszínű ékszer. A fehér- rozé- vagy sárga arany egymással ízlés szerint kombinálható. Éppúgy, ahogy az egyszínű, a kétszínű karikagyűrű webáruházból is könnyedén megrendelhető, akár egyéni igények szerint.

Kombinált karikagyűrű választás

A karikagyűrű díszítése

Az anyagon és a színen kívül sok különféle díszítő elem kaphat helyet az ékszeren. Az apró kőberakások a legdivatosabbak. Gyakran csak a hölgyek gyűrűjére kerül ilyen díszítés, míg az urak ragaszkodnak az egyszerűséghez.

A gyűrű felülete is többféle lehet, és a felsoroltak kombinációja is:

  • fényes
  • matt
  • szálhúzott
  • vésett

Nincs sok különbség a felületkezelések időtállósága között. 2-3 évente minden gyűrűt érdemes ékszerésszel felújíttatni.

Kényelmes karikagyűrű

A kényelem kiemelten mérvadó szempont gyűrűválasztásnál. Hiába tetszik 1-1 csodaszép darab, ha nem kényelmes. Íme néhány tipp, hogy biztosan kényelmes ékszert vásároljunk:

  • Próbáljunk fel több modellt, teszteljük, melyik kényelmes!
  • Nyári hőségben vagy kinti mínuszokban ne próbáljunk gyűrűt! Ilyenkor ugyanis ujjunk mérete a normáltól eltérhet.
  • Bütykös ujjakra inkább nagyobb méretű ékszert vásároljunk! Kellemetlen, ha az ízületi résznél szorul a gyűrű. A későbbiekben ez komoly problémát okozhat.
  • Vastagabb ujjakra mindenképp a domború belsejű, komfort fit gyűrűk javasoltak.
  • Amennyiben kiszemeltünk egy ékszert, próbáljuk fel többször is, különböző napokon! Így biztosan nem lesz kényelmetlen.