Egy megfelelő méretű gyűrű kiválasztása akkor a legegyszerűbb, ha személyesen megyünk be az ékszerüzletbe és próbáljuk fel ujjunkra. Ha azonban ajándékba vesszük, vagy az interneten, webáruházon keresztül, gondos odafigyelést igényel. Cikkünkben a jegygyűrű méret meghatározásával és kiválasztásával kapcsolatban adunk ötleteket.

Mi a jegygyűrű?

Magyar hagyományaink szerint a lánykérés lánykérő, vagyis eljegyzési gyűrűvel történik. Az eljegyzési gyűrűt kíséri a kísérő gyűrű. Manapság ez a hagyomány szinte teljesen eltűnt, általában az eljegyzési gyűrűvel történik meg a lánykérés.

A pár a karikagyűrűt húzza fel egymás ujjára a házasságkötéskor. Ezt a házasság megkötése előtt közösen választják ki. Jegygyűrűről akkor beszélünk, amikor maga a lánykérés karikagyűrűvel történik.

Napjainkra ezek a fogalmak is összemosódtak. Sokan az eljegyzési gyűrűt hívják jegygyűrűnek.

Bármi is legyen az elnevezése, a méret meghatározására ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Hogyan vegyünk méretet a jegygyűrűhöz?

Amennyiben nem személyesen választjuk ki és próbáljuk fel jegygyűrűnket, két módon lehetséges a méret megállapítása.

1. Kerület szerinti jegygyűrű méret meghatározás – ha nincs gyűrű, amiről a mintát vehetnénk

Mérőszalag, vagy egy vastagabb papírcsík segítségével mérjük le mm pontosan ujjunk vastagságát. Figyeljünk arra, hogy elég szorosan tekerjük körbe a mérőeszközt. Ellenkező esetben akár 1-2 számmal nagyobb jegygyűrű méretet határozunk meg.

Ez a mm-ben kifejezett méret adja a jegygyűrű belső kerületét.

2. Átmérő szerinti jegygyűrű méret meghatározás – egy meglévő gyűrű alapján

A megfelelő méretet meghatározhatjuk, ha egy meglévő (természetesen jó méretű) gyűrűnek lemérjük a belső átmérőjét. Ez a mintavétel történhet tolómérő, vonalzó vagy mérőszalag segítségével.

Az így kapott értékek alapján gyűrű méret kalkulátor segítségével kapjuk meg a jegygyűrű pontos méretét.

Jegygyűrű méretek

A női gyűrű méretekhez átlagosan az 52-től 57-ig tartozó számozásúakat soroljuk. A 43 és 51-es méret közé eső gyűrűket nagyon vékony ujjra, míg az 58, 59-es méreteket vastagabb ujjra ajánljuk.

A leggyakoribb férfi gyűrű méretek 60 és 63 közé esnek. A 65 és 75-ös méret közé eső férfi gyűrűk ritkábbak, nagyon vastag ujjra valóak.

Tippek jegygyűrű méret meghatározásához

  • Ujjunk mérését mindenképp szobahőmérsékleten végezzük. Melegben és edzés közben/után ujjunk mérete akár 1-2 számmal is megnőhet.
  • A két kéz azonos ujjának mérete általában eltér egymástól. Ezt jegygyűrű választása, vásárlása esetén érdemes szem előtt tartani. Hiszen gondot okozhat, amikor a házasság megkötésekor a gyűrű átkerül a bal kéz gyűrűsujjáról a jobb kéz gyűrűsujjára.
  • A gyűrűt úgy válasszuk ki, hogy enyhén tapadjon az ujjbőrhöz. Nem jó, ha szoros, de levételkor az a megfelelő, ha kicsit ellenáll.
  • Amennyiben ajándékként vagy webáruházban vásároljuk, érdeklődjünk, hogy van-e lehetőség cserére, ha mégsem jó a méret.
  • Vásárlás előtt mindenképp kérdezzünk rá, hogy nem jó méret esetén lehet-e igazítani. A jegygyűrűk általában szűkíthetők és bővíthetők. Vékonyabb jegygyűrű 1-2 számmal, míg egy vastagabb 3-4 számmal módosítható. Vannak azonban olyan típusok, amiknél nem, vagy csak nagyon magas díj ellenében lehetséges.