A lánykérés, eljegyzés, esküvő nem mindennapos dolog egy ember életében. Ezért nem is merül fel sokszor kérdésként, hogy hol van a jegygyűrű helye a kézen. Ha viszont szükséged van rá, akkor érdemes jól utána nézni, hogy jó helyre húzd a gyűrűt.

Először azonban vegyük sorra a különböző gyűrű fajtákat.

Milyen gyűrű a jegygyűrű?

Jegygyűrű, lánykérő gyűrű, kísérő gyűrű, eljegyzési gyűrű… Megannyi gyűrűfajta létezik, de melyik mit jelent pontosan? Mielőtt kiválasztanád a tökéletes gyűrűt, jó ha tudod, hogy mi is az eljegyzési gyűrű és jegygyűrű közötti különbség.

  • Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű – Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amit a férfi ad szíve választottjának, amikor felteszi azt a bizonyos 3 szavas kérdést: Hozzám jössz feleségül?
  • Jegygyűrű, karikagyűrű – A jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű az a gyűrű, amivel az esküvő napján megpecsételitek házasságotokat. Ezt a házasulandó pár legtöbbször már együtt választja ki. Ez tehát nem az a gyűrű, amivel megkéred a kiválasztottad kezét.
  • Kísérő gyűrű – A kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.)

Hol van a jegygyűrű helye?

Most, hogy már tudod, milyen gyűrűfajták vannak, rátérhetünk a lényegre, hogy hol van a jegygyűrű helye a kézen. (Kicsit beugratós a dolog, mert igazából mindkét kézen szokták hordani, lásd lejjebb, de van egy elterjedtebb és egy ritkább változat.)

Amikor megkéred szíved választottjának a kezét, a gyűrűt mindenképpen a bal keze gyűrűs ujjára húzd föl. Ez ugye az eljegyzési gyűrű (ami nem egyenlő a jegygyűrűvel).

A házasság után az eljegyzési gyűrű maradhat bal kézen, a jobb kéz gyűrűsujjra pedig felkerül a jegygyűrű. Egy másik variáció szerint pedig az “igen” kimondása után, amikor a jegygyűrű felkerül a jobb kéz gyűrűsujjára, akkor az eljegyzési gyűrűt ugyanerre az ujjra húzzák rá, mint kísérő gyűrűt.

Egy másik szokás szerint (ez a ritkább), mindkét gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik, mégpedig azért, mert a bal kéz negyedik ujjában van egy ütőér, ami a szívhez vezet.